Logg inn
  • Aktuelt
  • Nyheter
  • Alt du trenger å vite om arbeidsklær med synlighet – tre klasser

Alt du trenger å vite om arbeidsklær med synlighet – tre klasser

28.04.2022

Brødrene Dahl

For synlighetstøy (også kalt Hi-Vis-plagg) er det den internasjonalt anerkjente EU-standarden EN ISO 20471 spesifiserer krav til klær som kan gi et synlig signal om en persons tilstedeværelse. Den inkluderer krav til farge og reflektering samt minimumsflater og fordelingen av fluorescerende og reflekterende materialer. Plaggene skal også være CE-merket.

Arbeidsklær med høy synlighet deles inn i tre klasser


Forskjellen på de tre klassene går på hvor stor del av den totale overflaten av som er fluoriserende og reflekterende. Hvert enkelt plagg skal være tydelig merket med hvilken klasse det tilfredsstiller.

«I noen tilfeller kan man kombinere to plagg for å oppnå en høyere klasse.»

I noen tilfeller kan man kombinere to plagg for å oppnå en høyere klasse. For eksempel vil en bukse i klasse 2 og en jakke i klasse 2 sammen gi synlighetsklasse 3. Men, vær obs på at en bukse i klasse 1 og en jakke i klasse 2 vil ikke nødvendigvis gi synlighetsklasse 3. Det er fordi to plagg i klasse 1 og 2 ofte ikke vil ha nok fluoriserende eller reflekterende materiale for sammen å tilfredsstille klasse 3. Imidlertid kan produsentene ha valgt ulike løsninger, og dette kan variere fra merke til merke.


Når skal de forskjellige klassene brukes?


Grunnlaget for avgjørelsen om hvilken synlighetsklasse som skal benyttes på arbeidsstedet bør tas etter en risikovurdering, som arbeidsgiver eller eier av prosjekt er pålagt å gjennomføre.
Alle arbeidsplasser er forskjellige og har ulike behov for verneutstyr og bekledning (hvor stor trafikken er, hvilke typer kjøretøy som benyttes og andre sikkerhetstiltak). Derfor finnes dessverre heller ingen klare regler for når du skal benytte klassene av arbeidsklær med høy synlighet.


Om synlighetsklassene


Standarden ISO 20471:2013, spesifiserer krav og testmetoder for synlighetstøy, som skal synliggjøre brukeren under alle høy- risikosituasjoner, uansett lysforhold.

Klasse 1:
ISO 20471 klasse 1 gir lavest synbarhet av de tre klassene. Kravet til klasse 1 er at plaggene er utstyrt med fluoriserende stoff med en overflate på minst 0,14 m² og reflekser med en overflate på minst 0,10 m². Synlighetstøy i klasse 1 er for bruk i miljøer der det kreves laveste nivå for synlighet.

Klasse 2:
ISO 20471 klasse 2 gir vesentlig bedre synbarhet enn klasse 1, spesielt på dagtid, skumring og tåke. Dette er plagg utstyrt med fluoriserende stoff med en overflate på minst 0,50 m² og reflekser med en overflate på minst 0,13 m².

Klasse 3:
ISO 20471 klasse 3 gir brukeren meget god synbarhet. Dette er synlighetsplagg med fluoriserende vev med en overflate på minst 0,80 m² og reflekser med en overflate på minst 0,20 m², der det kreves høyeste nivå for synbarhet. Beskyttelsesplagg skal dekke torso og minst ha armer eller lange bukseben. Refleksen skal gå rundt torso og arm eller ben. Minste bredde på refleksen skal være 50 mm. Brukes ofte i nærheten av tett og hurtig trafikk.

Siste nytt fra Brødrene Dahl