• Aktuelt
  • Nyheter
  • Øker produktiviteten kraftig med småvareautomasjonsanlegg

Øker produktiviteten kraftig med småvareautomasjonsanlegg

På Langhus utenfor Oslo har Brødrene Dahl investert betydelig i automatisering av småvarelogistikk for å skape produktivitets-gevinster for bransjen og seg selv.

Øker produktiviteten kraftig med småvareautomasjonsanlegg (og robot som kommuniserer med «kollegaer» over hele kloden)

På Langhus utenfor Oslo har Brødrene Dahl investert betydelig i automatisering av småvarelogistikk for å skape produktivitets-gevinster for bransjen og seg selv.

Bygg- og anleggsbransjen må hele tiden videreutvikle seg for å kunne jobbe effektivt og holde kostnadene i sjakk. Vareflyt er helt sentralt i dette. Rørleggere og alle andre innen bygg og anlegg har behov for å få riktige varer frem til riktig tid, på en bærekraftig måte og uten unødige kostnader til transport og logistikk. En allerede lav feilplukkrate skal også reduseres med ytterligere 90 prosent for varer fra anlegget.

Brødrene Dahl har ca. 29.000 forskjellige varer på lager. Nesten halvparten av varene vil få plass i de 36.000 grå plastkassene som kontinuerlig er på rundreise i anlegget.

– Kassene kommer frem til fire plukkstasjoner. Tre av stasjonene har medarbeidere som kan plukke to varetyper samtidig til fire forskjellige mottakere. Skjermer og lys viser hvilke varer som skal i hvilke pappesker, før de grå kassene forsvinner og blir erstattet med andre, sier logistikkdirektør Ingar Bystrøm.

– Medarbeideren på den fjerde stasjonen trenger verken skjerm eller lys til hjelp. Den er en robot, sier han.
Brødrene Dahl har valgt en løsning som både er kostbar og avansert, men helt riktig i forhold til å dekke behov ved anlegget på Langhus i Nordre Follo kommune.

Millioninvestering

Automasjonsløsningen er installert i en eksisterende bygningsmasse hvor Brødrene Dahl har lagt ned flere hundre millioner kroner de siste årene.
Det er ikke gått upåaktet hen. Nysgjerrige kommer langveis fra for å oppleve det som er virksomhetens sentrallager. Shuttle-løsningen for småvareautomasjon er levert fra Knapp i Østerrike. I de mange kassene ligger varer som er klassifisert som «småvarer etter gitte kriterier for vekt og volum.

Et snedig element er at plukk-roboten ikke lever noe ensomt liv.

– For roboten er det ikke like lett å få tak på alle varene med sugekoppene sine. Når den ikke får det til, spør den robotkolleger over hele verden om deres erfaringer. Kanskje kan en kollega i for eksempel Sør-Afrika forklare hva trikset er til roboten vår. Langhus-roboten klarer ca. 10 prosent av plukket i dag. Målet er at den andelen gradvis skal oppover, sier Bystrøm.

Pappeskene som varene blir sendt i reises opp og lukkes automatisk. Disse kan variere i høyde mellom 10 og 25 cm. En annen robot med laser måler fyllingsgraden og bretter automatisk esken ned. Dette er miljømessig bra med mindre frakt av luft. Vanlige pakksedler er erstattet av en todel fraktetikett med adresseinformasjon på den ene siden og kasse-innholdsfortegnelse på den andre. Skann av QR-kode avslører eskens innhold i større detalj for de som har behov for dette.

Møter klimautfordringer med ny teknologi

– Klimautfordringene krever løsninger, og vi griper hele tiden fatt i teknologi som kan hjelpe. Ut fra lageret kjører vi med elektriske varebiler eller biler med nyeste motorteknologi som gir lave utslipp og mulighet for biodiesel, forteller han, – Våre medarbeidere har fått opplæring i bruken av anlegget som de nærmeste ukene fylles opp med varer.

Arbeidsplasser er fremtidsrettet og godt ergonomisk tilrettelagt. Gjennom naturlig avgang vil gradvis færre jobber ved sentrallageret når småvareautomasjonen øker sin andel av arbeidsoppgavene.

– På en måte er det livsforsikringen vår å jobbe med kontinuerlig kvalitet og produktivitetsforbedring på logistikksiden. Slik bidrar vi til bransjens konkurransekraft så verdikjeden vi inngår fortsatt kan hevde seg i konkurransen med både etablerte og nye konkurrenter, sier logistikkdirektør Ingar Bystrøm i anledning oppstarten av Brødrene Dahls nye anlegget for småvareautomasjon på Langhus.

For mer informasjon, kontakt logistikkdirektør Ingar Bystrøm, telefon 979 55 549

26.11.2021
Brødrene Dahl

Siste nytt fra Brødrene Dahl

ProtecWork – flammehemmende verneklær for den profesjonelle
30.01.24
Nyheter
ProtecWork – flammehemmende verneklær for den profesjonelle
Arbeidsdagen i høyrisikomiljøer kan være krevende, og da er det avgjørende å velge riktige verneklær. Det er her Snickers Workwear sin flammehemmende kolleksjon, ProtecWork, trer inn som en pålitelig partner i kampen mot brannskader og andre risikosituasjoner.
Les mer
Ullen magi - fem grunner til å velge ull på jobb
17.11.23
Nyheter
Ullen magi - fem grunner til å velge ull på jobb
Velg ullklær på jobb for komfort og funksjon! Ull er behagelig med naturlig isolasjon og pusteevne, det holder deg tørr, og er (g)ull verdt i kalde temperaturer.
Les mer
Vi er stolt sponsor til NM i rørleggerfaget for 11. gang på rad
18.10.23
Nyheter
Vi er stolt sponsor til NM i rørleggerfaget for 11. gang på rad
Hvert år konkurrerer fem lærlinger om NM-tittelen i rørleggerfaget ved å gjennomføre svenneprøven sin på åpen scene foran tallrike publikum. Mesterskapet veksler annethvert år på holdes under Worldskills og Bygg Reis Deg. Rørentreprenørene Norge er arrangør, og årets mesterskap går av stabelen i Nova Spektrum 18.-20. oktober
Les mer
Viktig opplæring for profesjonelle brukere: sikker håndtering av diisocyanatholdige  produkter
27.09.23
Nyheter
Viktig opplæring for profesjonelle brukere: sikker håndtering av diisocyanatholdige produkter
Jobber du med diisocyanater? Da må du dokumentere at du vet hva du gjør. Våre kunder får kurset gratis gjennom Sika.
Les mer