Logg inn
  • Aktuelt
  • VVS
  • Dette må kundene dine vite om bærekraftige kraner

Dette må kundene dine vite om bærekraftige kraner

16.12.2022

Brødrene Dahl

Som rørlegger vil du oppleve at stadig flere huseiere ønsker mer bærekraftige produkter. Her er tips til hvordan du kan gi råd om produkter som reduserer vann- og energikostnader og sparer miljøet.


4200316_Miljø.jpg

Dette er ting du trenger å vite

I dag kommer mange kraner med flere økofunksjoner, fra produkter som begrenser forbruk av vann og energi til innovative digitale funksjoner som lar deg overvåke og styre daglige forbruksmønstre. 
Men hvordan kan rørleggere navigere i en jungel av økomerker og -funksjoner og gi kundene den informasjonen som er viktigst for dem? 
Dette er fire trinn som viser det viktigste ved økoprodukter.   

1. Se etter miljøproduktdeklarasjoner (EPD)  

EPD har blitt en nødvendig standard i bransjen. Grunnlaget for miljøproduktdeklarasjoner (EPD) er såkalte livssyklusvurderinger (LCA). De gir deg tilgang til gjennomsiktig, kontrollert og sammenlignbar informasjon om hvordan produkter og tjenester du kjøper påvirker miljøet gjennom hele livssyklusen.   
Dette omfatter vanligvis hele verdikjeden, fra materialutvinning og produksjon til bruk og endt levetid.   
Så før du kjøper eller anbefaler et produkt til kunden, pass på å sjekke EPD for å få en innledende vurdering av miljøfotavtrykket til kranen.   
Få en rask oversikt over alle EPD-klassifiserte Oras-produkter, og bruk avanserte filtre for å søke etter bestemte kategorier eller produkt- eller installasjonstyper.  

2. Bli kjent med avgjørende, ressursbesparende funksjoner   

Lav vannmengde

Kraner med integrerte funksjoner for lav vannmengde reduserer mengden vann som slippes ut i minuttet, noe som kan redusere det totale vann- og energiforbruket i kundenes hjem betraktelig.  Forbrukeren vil ikke merke noe til det, men det kommer frem på strømregningen.  
Det finnes flere typer produkter med lav vannmengde, fra dusjsystemer til servant- eller kjøkkenkraner. De er et utmerket valg for kunder som ønsker å spare vann i hverdagen uten at det går ut over brukervennlighet og komfort.   

Kaldstart

Kaldstartsfunksjoner bidrar i stor grad til å redusere energiforbruket fordi du kan stille inn hendelen på kaldt vann som standard når du installerer.   
På den måten går ikke energi til spille ved å varme opp vann til enkel, daglig bruk når det egentlig er unødvendig.  
 

ECO-knapper

Med produkter med økoknapper kan kundene redusere vannmengden med et enkelt trykk på hendelen. Dette kan føre til betydelige vannbesparelser hver dag. På badet kan økoknapper være en viktig sikkerhetsfaktor fordi de begrenser høye temperaturer for å forhindre skålding samtidig som de holder energikostnadene nede.

 

ECO-knapp.png

ECO-modus

I dusjen er for eksempel termostater med EcoFlow-kontroll og sikkerhetslås et godt valg for å redusere mengden vann som slippes ut per vask (til bare 12 l/minutt - det betyr 4,8 l/minutt mindre), mens en temperaturlås på 38°C bidrar til å spare energi og redusere oppvarmingskostnader, samtidig som den sørger for en behagelig temperatur.   

Oras Comfort termostat_2.jpg 3. Digitale løsninger som bidrar til å spare vann på en smart og praktisk måte 

Bluetooth-aktiverte enheter

I dag er mange krantyper utstyrt med Bluetooth-signal som kobler kranen til en brukervennlig app. Dette er en stor fordel for kundene med tanke på bærekraft, siden de kan følge med på vanntemperaturer og vannforbruk og tilpasse fleksible kraninnstillinger fra den mobile enheten. 
imagee9lpr.png

Berøringsfrie kraner

Berøringsfrie funksjoner kan hjelpe kundene med å redusere vannforbruket enda mer, fordi vannet kun renner når det faktisk er behov for det.   
Vannstrålen aktiveres og deaktiveres ved hjelp av smarte, integrerte sensorer, slik at vann ikke går til spille i løpet av dagen.  
image7obin.png

Tilbakemelding i sanntid 

Hvis kundene ønsker å gå enda et skritt lenger, finnes det flere smarte funksjoner for å følge med på daglig forbruk.  
imagehani.png
Ved for eksempel å installere en digital hånddusj, kan de overvåke vannforbruket ved hjelp av en integrert skjerm som varsler hvis de dusjer for lenge og viser nøyaktig vanntemperatur i sanntid. Da blir brukere mer bevisste på daglig vannforbruk, og i tillegg utvikler de mer ressursbevisste baderomsvaner.    
 

4. Bærekraft som lønner seg på lang sikt  

Til slutt er det viktig å se på hele livssyklusen til kranen. Selv om produksjon, utvinning og bruk av materialer er svært viktig, er integrerte, ressursbesparende funksjoner nå den mest effektive måten å redusere både kostnader og CO2-utslipp på.  
Armaturer med egne økofunksjoner som begrenser vann- og energiforbruk gjennom hele levetiden har en avgjørende og varig virkning på planeten og gir besparelser som er betraktelig større enn de vi kan oppnå gjennom bærekraftige produksjonsmetoder. 

Siste nytt fra Brødrene Dahl