Vi sier ja til etisk forretningsdrift

I dag anses det ikke lenger som tilstrekkelig å overholde lovens bokstav; vi må gjøre mer, og være bedre.

Vi sier ja til etisk forretningsdrift

I dag anses det ikke lenger som tilstrekkelig å overholde lovens bokstav; vi må gjøre mer, og være bedre. 

Etikk og etterlevelse er en del av vår forretningsetikk, og en av pilarene i vårt samfunnsansvar. Det skal beskytte våre medarbeidere, interesser og konsernet. Det skal gjøre oss i stand til å oppfylle våre internasjonale forpliktelser i henhold til FNs Global Compact.

Det er viktig for oss i Brødrene Dahl at vi etterlever prinsipper for oppførsel og handling (Principles of Cunduct and Action). Dette blir markert av vårt morselskap, Saint-Gobain, over hele verden.

Saint-Gobains grunnleggende verdier

Saint-Gobain-gruppen har utviklet en rekke prinsipper som både ledelse og øvrige ansatte er forpliktet til å følge. Prinsippene for oppførsel og handling gjelder for alle selskaper innenfor konsernet, uavhengig av hvor de driver virksomhet. De har styrt gruppens aktiviteter gjennom mange år. 
 
De grunnleggende verdiene for Saint-Gobain-gruppen - og dermed Brødrene Dahl - er:
  • Faglig engasjement
  • Respekt for andre
  • Integritet
  • Lojalitet
  • Solidaritet
Disse prinsippene for oppførsel gjelder hver og en av oss. 

Faglig engasjement innebærer å mobilisere kunnskap etter beste evne, og at hver enkelt holder seg kontinuerlig oppdatert innen sitt fagområde. Det krever personlig engasjement og en vilje til å påta seg de tildelte oppgavene, og tilegne seg kunnskap som er nødvendig for å utføre jobben. Det medfører at hver enkelt medarbeider bidrar til å ta vare på arbeidsmiljø, helse og sikkerhet på arbeidsplassen.

Respekt for andre er en absolutt forutsetning for faglig og personlig utvikling. Aksept av alle, uavhengig av kjønn, etnisitet og annet, er nøkkelen her. Å lytte til andre, informere, forklare og gå i dialog med andre inspirerer til respekt.

Integritet krever at man opptrer profesjonelt i alle faglige sammenhenger. Det betyr at ingen enkeltperson skal kompromittere bedriftens interesser ved å tilegne seg private fordeler. Enkelte stillinger kan ha detaljerte regler rundt hva de kan foreta seg, dersom deres ansvarsområde krever det.  

Lojalitet fordrer ærlighet og rettferdighet i omgang med overordnede, kollegaer, underordnede og tredjeparter som samarbeider med Brødrene Dahl. Det er særs uforenlig å søke å oppfylle egeninteresse som er i konflikt med målene til Brødrene Dahl eller Saint-Gobain som helhet. Det innebærer at medarbeidere må overholde alle retningslinjer og interne regler i konsernet.

Solidaritet handler om å føle individuelt ansvar for arbeidsplassen, som går foran egoistisk tankemåte. Det oppfordrer til teamarbeid, og å få frem det beste i hver enkelt, for å oppnå målene til både Brødrene Dahl og Saint-Gobain. Det betyr å avvise handlinger, fra ledere og andre medarbeidere, som er rettet mot egen vinning for den det gjelder.
Saint-Gobain – og Brødrene Dahl – ønsker at disse prinsippene skal være styrende for alle aktiviteter, til alle ledere og andre medarbeidere, i utøvelsen av deres faglige ansvar. Disse handlingsprinsippene hjelper oss å oppnå ansvarlig og bærekraftig vekst, i samsvar med konsernets langsiktige strategi.

Respekt for loven

Alle selskaper under Saint-Gobain skal handle i tråd med lover og regelverk i de landene der de driver sin virksomhet, med spesielt fokus på områdene beskrevet nedenfor.  
  • Forby alle handlinger som kan bryte med gjeldene konkurranselovgivningsnormer
  • Avstå fra enhver form for finansiering av politiske partier eller aktiviteter, selv om det er tillatt i henhold til lokal lov
  • Avvise alle former for korrupsjon, aktiv eller passiv, innenlands eller internasjonalt.
  • Videre skal nevnte selskaper avstå fra å utnytte smutthull eller mangler i lovverk som gjelder omsorg for miljøet og arbeidernes helse og sikkerhet.

Omsorg for miljøet

Vi skal aktivt beskytte miljøet. Alle våre aktiviteter, uansett hvor de utføres, må administreres slik at de støtter våre miljømål. De må bestrebe seg på å heve nivået til å være i samsvar med Saint-Gobains retningslinjer og standarder, selv om det innebærer å gå ut over kravene i lokal lovgivning.

Arbeidernes helse og sikkerhet

Brødrene Dahl skal ha på plass alle nødvendige tiltak for å sikre best mulig beskyttelse mot helse- og sikkerhetsrisikoer på arbeidsplassen, både for egne ansatte og for ansatte hos underleverandører, når sistnevnte jobber på oppdrag fra Brødrene Dahl. Systemer for risikoreduksjon og oppfølging av dette skal være på plass og i bruk. Vi skal bestrebe oss på å følge de viktigste helse- og sikkerhetsstandarder i overensstemmelse med Saint-Gobains strenge standarder, selv om det innebærer å gå utover kravene i lokal lovgivning.   

Arbeidstakernes rettigheter

Arbeidstakernes rettigheter skal alltid respekteres. Brødrene Dahl skal fremme en aktiv dialog med sine ansatte. I tillegg, og uten begrensning, må de respektere følgende regler, uavhengig av om disse rettighetene er beskrevet i norsk lov:
  • De skal avstå fra enhver form for bruk av tvangsarbeid, pliktarbeid eller barnearbeid – enten direkte eller indirekte gjennom underleverandører
  • De skal avstå fra enhver form for diskriminering av sine ansatte, gjennom rekrutteringsprosessen, ved ansettelse, i løpet av arbeidsforholdet eller ved opphør av dette

Felles ansvar

Medarbeidere på alle nivåer i Saint-Gobain-gruppen er individuelt ansvarlige for å anvende prinsippene for oppførsel og handling. Hvert ledernivå har eget ansvar for å sikre at de blir fulgt, samt rapportere til konsernets ledelse om hvordan dette blir gjennomført. Konsernledelsen skal legge til rette for bevisstgjøring og opplæring på tvers av konsernet for å fremme dem.

Prinsippene er våre nøkkelelementer for å bidra til å gjøre verden til et bedre sted. Etikk og overholdelse av disse prinsippene er en del av vår forretningsetikk, og er en av stolpene som Saint-Gobains bedriftskultur er basert på. Fremfor alt er de der for å for å beskytte ansatte, interessenter og konsernet selv.

Vil du vite mer om hvordan vi jobber med bærekraft?
18.04.2023
Brødrene Dahl

Siste nytt fra Brødrene Dahl

ProtecWork – flammehemmende verneklær for den profesjonelle
30.01.24
Nyheter
ProtecWork – flammehemmende verneklær for den profesjonelle
Arbeidsdagen i høyrisikomiljøer kan være krevende, og da er det avgjørende å velge riktige verneklær. Det er her Snickers Workwear sin flammehemmende kolleksjon, ProtecWork, trer inn som en pålitelig partner i kampen mot brannskader og andre risikosituasjoner.
Les mer
Ullen magi - fem grunner til å velge ull på jobb
17.11.23
Nyheter
Ullen magi - fem grunner til å velge ull på jobb
Velg ullklær på jobb for komfort og funksjon! Ull er behagelig med naturlig isolasjon og pusteevne, det holder deg tørr, og er (g)ull verdt i kalde temperaturer.
Les mer
Vi er stolt sponsor til NM i rørleggerfaget for 11. gang på rad
18.10.23
Nyheter
Vi er stolt sponsor til NM i rørleggerfaget for 11. gang på rad
Hvert år konkurrerer fem lærlinger om NM-tittelen i rørleggerfaget ved å gjennomføre svenneprøven sin på åpen scene foran tallrike publikum. Mesterskapet veksler annethvert år på holdes under Worldskills og Bygg Reis Deg. Rørentreprenørene Norge er arrangør, og årets mesterskap går av stabelen i Nova Spektrum 18.-20. oktober
Les mer
Viktig opplæring for profesjonelle brukere: sikker håndtering av diisocyanatholdige  produkter
27.09.23
Nyheter
Viktig opplæring for profesjonelle brukere: sikker håndtering av diisocyanatholdige produkter
Jobber du med diisocyanater? Da må du dokumentere at du vet hva du gjør. Våre kunder får kurset gratis gjennom Sika.
Les mer